Irix cine – hyppy cinelinssien maailmaan

Objektiivivalikoima tuntuu lisääntyvän markkinoilla jatkuvasti. Paljon erilaisia vaihtoehtoja eri valmistajilta, mikä on tietysti ostajan näkökulmasta positiivinen asia. Useat vaihtoehdot tuovat kuitenkin oman haasteensa sen sopivimman valitsemiseen – onhan objektiivi arvokas investointi. 

Cinelinssien maailmaan on tullut viime vuosina yhä edullisempia ja kompaktimpia vaihtoehtoja. Vain reilu viitisen vuotta vanha linssibrändi, Irix, on tuonut markkinoille oman tuotantonsa monikäyttöisillä ja laadukkailla objektiiveillaan.

Irix Cine 45mm T1.5.

Ensimmäinen cinelinssi omissa hyllyissämme oli Irix Cine -sarjan 45mm T1.5. Äärimmäisen kevyt, pienikokoinen ja kestävästä magnesiumseoksesta tehty cinelinssi löysi saapumisensa jälkeen itsensä lähes kaikista tuotannoista.

Tuotimme viime vuoden puolella yhden lyhytelokuvan, jonka kuvapuoli on täysin Irixin 45mm:n käsialaa.

Irix Cine 45mm T1.5.

Moniin tilanteisiin

Pienen koon ja kevyen rakenteensa ansiosta Irix Cine -sarjan linssit soveltuvat moneen eri käyttötarkoitukseen – oli se gimbaalissa tai raskaammassa setupissa kiinni. Noin 1,1kg:n painoinen 45mm Irix on kevyt , kuten Irix Cine -sarjan muutkin linssit.

Lähtökohtaisestihan cinelinssit ovat suurehkoja, sekä usein painaviakin ja operoinnin osalta vaativat myös enemmän resursseja.

Virallisista teknisistä tiedoista käy ilmi, että Irix Cine -sarjan linssien painot kuitenkin hieman eroavat toisistaan.

Meillä ei ole kokemusta linssien vaihdoista gimbaaliin, joten näiden tietojen osalta esimerkiksi gimbaalin tasapainottaminen saattaa olla aiheellista vaihtojen yhteydessä.

Tarkennusmoottoria ei tarvitse kuitenkaan siirtää, kun aukko- sekä tarkennusrenkaat ovat sijoitettu linsseissä samoille paikoille. 

Linssien piirto on itsessään terävää ja tuottaa modernia kuvaa, eikä vääristymääkään pääse reunoille muodostumaan.

Fotonordicin lähettämillä linsseillä (21mm, 30mm ja 150mm) emme päässeet aivan kaikilla filmaamaan, mutta koska kyseessä on linssisarja (aiemmin mainittujen lisäksi on myös 11mm ja 15mm) – on tärkeää, että niiden vaihtaminen setin aikana on nopeaa ja vaivatonta.

Tässä on mielestämme testaamiemme linssien osalta onnistuttu hienosti eikä toiminnallisuus varmastikaan poikkea näiden testaamattomien linssien kohdalla.

Reunoilla ei juurikaan esiinny vääristymää.

Irix Cine -sarjan linssit ovat cinelinsseiksi hyvin edullisia ja soveltuvat esimerkiksi erinomaisesti cinelinssien maailmaa harkitseville.

Meillä aktiivisessa käytössä oleva 45mm on mainio, all-around, polttoväli, kuten aiemmin mainitusta lyhytelokuvasta voi todeta.

Cinesarjan linssithän ovat saatavilla lähes kaikilla bajoneteilla ja piirtoalue kattaa Full Frame -sensoriin asti. 

Uudessa, tuottamassamme lyhytelokuvassa on käytetty Fotonordicin Irix Cine 150mm T3.0 – makrolinssiä sekä 45mm T1.5 -linssiä.

Tämän uusimman lyhytelokuvan voit katsoa alta. 

Irixin valmistamat cinelinssit ovat olleet mielestämme kokonaisvaltaisesti erinomaisia objektiiveja hintaluokkaansa nähden.

Kevyet, pienikokoiset, sääsuojatut ja vahvasta magnesiumseoksesta rakennetut cinelinssit soveltuvat moniin eri kuvaustilanteisiin tuotannosta riippumatta. 

Tsekkaa myös uusimman lyhytelokuvan Behind the Scenes -filmi ja kurkkaa kuinka linssit operoivat setissä!