Filmituotanto vs. videotuotanto

Miellämme itsemme The Storyn toimistolla filmituotantojen tekijöiksi. Markkinoilla puhutaan paljon myös videotuotannoista, mitä eroa niillä siis on?

Määrittely ei ole välttämättä kovin yksinkertaista, mutta koitamme tässä tuoda esiin muutamia ajatuksia näihin maailmoihin liittyen.

Tarinankerronta

Filmituotannon tekijät ovat tarinankertojia, kun taas videoiden tuottajat ovat monesti enemmän dokumentoijia.

Videotuotanto on enemmän massaviestintää, jossa loppukuvan laadulla ei ole niin suurta merkitystä verrattuna filmituotantoon. Lopputuote on monesti myös käsikirjoittamatonta.

Lähestysmistapa

Kaiken kaikkiaan voitaisiin sanoa videotuotannon olevan lähestymistapa tarinankerrontaan, joka vain vangitsee näkyvän ja sillä hetkellä tapahtuvan.

Filmituotanto taas koittaa herättää henkiin sen, mikä ei ole näkyvää. Jos löydätte edellä mainitusta hankalasta määrittelystä jonkinlaisen viisauden, olette viestimme ytimessä.

Tarina vahvasti keskiössä

Filmituotannossa nähdään tarina jokaisessa kuvassa ja kokonaistuotannon lopputuotteesta halutaan rakentaa paketti, joka kestää hyvin ajan hammasta. Kokonaisuutta leimaa siis vahvasti suunnitelmallisuus ja suuremman kuvan ymmärtäminen.

Filmituotanto vaatii aina myös tiimiä, kun taas videotuotanto voidaan toteuttaa helposti vaikkapa yhden henkilön toimesta.

Filmituotannon osapuolet myös tietävät, etteivät he pysty yksin suorittamaan laajempaa kokonaisuutta.

Laajempi kokonaisuus?

Edellä mainitulla tarkoitetaan suunnittelua, kuvakäsikirjoitusta, castingia, lokaatiohakua, valaistusta, kuvaamista, ohjaamista ja jälkituotannon värimäärittelyä, äänisuunnittelua ja viimeistelyä.

Useimmiten, jos työskentelet filmituotantoryhmän kanssa, työskentelet myös heidän kaikkien tiiminsä jäsenten kanssa matkan eri vaiheissa.

Ammattilaisten tiimi

Vaikka filmituotannossa yhdellä henkilöllä saattaa olla suurempi kuva tai vastuu asiakkaan näkemyksestä, tuotantoa ei voida milloinkaan toteuttaa ilman synkronoitua ammattilaisten tiimiä.

Filmituotanto + videotuotanto

Näitä maailmoja ei ole välttämättä kaikista helpoin yhdistää, mutta tämäkin liitto on toki mahdollinen.

Parhaimmillaan tällaisesta kombinaatiosta markkinoille tuotettu kokonaisuus on eräänlainen risteymä kahdesta, erilaisesta maailmasta. Tuotantoa ei ole suunniteltu yhtä tarkasti kuin filmituotannossa, mutta kuvallinen lopputulos on hyvin filmaattista ja katsojan osalta vangitsevaa.

Tietysti täytyy myös ajatella, että tällaiseen lopputulokseen eivät kaikki tekijät pysty.

Referenssit

Mahdollisena tilaajana olet tietysti lukuisten kysymysten äärellä, parhaimman vastauksen kysymyksiisi saat tietysti katsomalla tuotannoista syntyneitä referenssifilmejä.

Se mikä puhuttelee sinua, on tietysti tärkeintä. Ehkä se on meidän tuottamaamme, kenties jonkun toisen.

Pääasia on siinä mitä tunnet.

Ota yhteyttä: